Bescherm mensen tegen kwakzalfpsychologen

 

Wat doe jij als iemand die je lief is depressieve klachten heeft? Adviseer je een paardencoach? Een mindset-transformatiecoach? Een NLP’er? Of de ggz?

Ik ben 26. Op aanraden van een familielid ga ik naar een waarzegster, Bach-bloesemtherapeut en natuurgenezer. Maar dat helpt niet.

De natuurgenezer schudt met een pot zelfgemaakte kruidenpillen naast mijn hoofd. Aan de weerkaatsing van het geluid hoort hij dat ik ze nodig heb. Slechts €149,95. 

 

Serieus, geloofde je dat?

Ik vond het vreemd, maar ik nam die pillen toch. Want mijn familielid had goede ervaringen met deze natuurgenezer. 

Ik ben 28. In het kindertehuis waar ik als vrijwilligster werk, is de manager idolaat van een coach die familieopstellingen doet. Hij verwijst iedereen erheen.

De coach laat ons gezinsverhoudingen naspelen. Ze beweert bij hoog en bij laag dat mijn collega met de verkeerde man is getrouwd. Mijn collega weet van niks. Ik stop ermee en blijf met mijn klachten rondlopen.

Ook de haptonoom die ik daarna bezoek, biedt geen oplossing. Mijn klachten worden steeds erger. 

Ik ben 31. Een ggz-psycholoog helpt me eindelijk goed. Mijn vrolijke buitenkant voelt weer echt.   

Sinds die tijd, en na een jaar psychologiestudie, waarschuw ik mensen voor kwakzalfpsychologen.

 

Wat is er mis met psychologische coaches zonder fatsoenlijke opleiding?

Veel mensen kennen het verschil tussen zelfbenoemde coaches en ggz-professionals niet. Een gezondheidszorgpsycholoog studeert zes jaar, een psychotherapeut acht. En een klinisch psycholoog of psychiater zelfs tien jaar. Daarna leren ze nog extra technieken, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie.

Een paardencoach, mindset-transformatiecoach en NLP’er volgen opleidingen van een paar dagen of hooguit een paar maanden.

Sommige van hen nóémen zich zelfs psycholoog, want die titel is niet beschermd. Ook een chocolatier kan zich dus zo noemen, omdat hij troost biedt.

 

Afbeelding chocolatier psycholoog

 

Maar waarom doen ze dat?

Vaak omdat ze zelf mentale problemen hebben gehad en de methode willen delen die hen hielp. Alleen: wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Dus dat kan misgaan.

 

Een voorbeeld: Dinkie Tonkes

Dinkie Tonkes verkoopt herenmode en werkt daarna bij de Hema. Na een paar cursussen over energievelden noemt ze zichzelf traumatherapeut.

Kitty Hendriks zoekt hulp bij haar na een verkrachting. Ze beschrijft haar ervaringen later in het boek Vaag Verleden.

Tijdens de eerste afspraak zegt Tonkes: 'Je zuigreflex is verstoord', als ze ziet hoe Kitty een slok water neemt. 'Dus je bent als baby oraal misbruikt.' Ook beweert ze dat Kitty slachtoffer was van duivelse rituelen.

Kitty gaat tweeënhalf jaar bij haar in therapie. In die tijd verbreekt ze het contact met haar ouders en vrienden. Ze voelt zich ellendiger dan ooit en ze belandt in de WAO.

Uiteindelijk doet ze aangifte, samen met anderen. Maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt de zaak niet. Alternatieve behandelaars vallen op dat moment nog niet onder hun toezicht. Tonkes krijgt zelfs de schuld van een zelfdoding, maar bewijzen lukt niet.

 

Toch zeggen mensen dat ze goed zijn geholpen door een alternatieve coach

Dat kan inderdaad.

Maar zoek eens op Google naar hoe succesvol energieveldbehandelingen zijn bij depressie of angst. Of Bach-bloesemtherapieën.

Er is geen betrouwbaar onderzoek naar gedaan. En vergelijk dat bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie (CGT). Die werkt voor 47% van de volwassenen met een depressie. Voor een angststoornis werkt het bij 38%. Die cijfers komen uit de database Metapsy.org, een samenwerkingsverband van de Wereldgezondheidsorganisatie. De vele onderzoeken zijn volgens de strengste regels uitgevoerd.

Dat zegt wel wat, hè.

 

Kwakzalfpsychologen_Metapsy

 

Oké, wat kunnen we doen om mensen te wapenen tegen psychokwakzalvers?

  1. Bescherm de titel psycholoog.
  2. Maak het makkelijker om bij een psycholoog aan te kloppen, zonder doorverwijzing en tegen lagere kosten. 
  3. Geef meer publiciteit aan het BIG-register (beroepen individuele gezondheidszorg), waarin alle erkende hulpverleners in de gezondheidszorg staan.
  4. Leg goed uit wat de verschillende soorten psychologen zijn en wat ze doen. Vertel ook welke behandelingen er zijn, voor welke aandoeningen.

 

Hoe doe ik dat?

Spreek je uit, schrijf erover en zorg dat het opvalt. Met heldere teksten én slimme zoekmachine-optimalisatie (SEO).

 

Maar we hebben toch helemaal geen tijd voor teksten en SEO?

Kijk, en dat is nou mijn terrein. Mail me maar.

PS Ik werk bewust niet voor zelfbenoemde psychologische coaches, maar ik kies voor de erkende professionals.

 

Deel dit blog:



« Terug naar het overzicht

Reactie of vraag bij dit blog? Laat het me weten!

Het bericht komt direct in mijn mailbox.


* Deze velden zijn verplicht.