Heb jij wel genoeg stress? Vind de gulden middenweg met de wet van Yerkes-Dodson
Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen stress en ontspanning. In dit artikel leer je meer over de wet van Yerkes-Dodson en hoe die je kan helpen om het juiste evenwicht te vinden.
De wet van Yerkes-Dodson, uit begin 1900, gaat over een van de oudste psychologische ontdekkingen. Twee onderzoekers, Yerkes en Dodson, deden de ontdekking door proeven uit te voeren met ratten. Ze lieten de knaagdieren in makkelijke en moeilijke doolhoven lopen en gaven ze daarbij lichte of sterkere elektrische schokken (=stress).
Wat uit deze onderzoeken bleek? En later ook uit onderzoeken met mensen? Voor elke taak die je doet is er een ‘beste’ niveau van stress. Bij te weinig prikkeling voer je taken die wat uitdaging met zich meebrengen ondermaats uit. Zoals uit een doolhof komen, een probleem oplossen, een sportprestatie leveren, autorijden of een artikel schrijven. Maar als je te gestrest bent, verslechtert je functioneren ook.
Yerkes-Dodson: stress = motivatie + taakmoeilijkheid
Twee dingen bepalen volgens de wet van Yerkes-Dodson de hoeveelheid stress die je ervaart: je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de moeilijkheid van de taak.
Omdat een moeilijke taak van zichzelf al stress geeft, moet je bij zo’n taak eigenlijk niet te gemotiveerd zijn om het goed te willen doen. Want te veel motivatie leidt tot extra stress, wat je prestatievermogen nog eens extra vermindert.
Bij een taak die van zichzelf weinig opwindend is, of vervelend, helpt een hoge motivatie je juist wel vooruit.
Het gaat er dus om dat je je motivatie en de taakmoeilijkheid in evenwicht brengt. Op het optimale niveau presteer je maximaal.
In een grafiek ziet de wet van Yerkes-Dodson er zo uit:
Introverten sneller gestrest dan extraverten
Sinds de ontdekking van de wet van Yerkes-Dodson in de vroege 20e eeuw is er meer bekend geworden over het ontstaan en de effecten van stress. Zo weten we nu dat, behalve je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de taakmoeilijkheid, ook andere factoren een rol spelen bij de mate waarin je stress ervaart tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.
Stressverhogers zijn bijvoorbeeld ook: angst, cafeïne en omgevingslawaai.
Voorbeelden van stressverlagers zijn: sociale steun, alcohol en een groene omgeving.
Daarnaast verschilt de optimale hoeveelheid stress van persoon tot persoon. Zo zitten mensen die veel nadenken en gevoelig zijn voor prikkels en emoties (zoals introverte mensen) van nature al dichter tegen hun optimale stressniveau aan dan extraverten. Introverten kunnen er dus minder stress bij hebben.
Meer weten over persoonlijkheidsverschillen? Test je persoonlijkheid snel en betrouwbaar met de Big Five.
Werkstressniveau verbeteren? Check dan dit!
Wil je weten hoe het zit met de stress op je werk en hoe die positief te beïnvloeden is? Bekijk dan zeker even deze mooie infographic van het Bryan College (Verenigde Staten) die gaat over de wet van Yerkes-Dodson. Misschien ook handig om bij je baas op z’n bureau te leggen…
De tekst gaat verder onder de infographic.
Zoals je ook in de infographic ziet, worstelen de meesten van ons met het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning. We zijn vaker onder- of overgestimuleerd dan dat we een goede stressbalans ervaren en maximaal presteren.
Over de gevaren van stress en tips voor het terugdringen ervan schreef ik bijvoorbeeld ook:
De wet van Yerkes-Dodson… Vond je dit blog over de relatie tussen motivatie, taakmoeilijkheid en stress interessant? Deel het dan met anderen!
Helaas is reageren op dit artikel niet meer mogelijk omdat het originele blog (Passievoorpsychologie.nl) niet meer bestaat. Toch hoop ik dat je waardevolle inzichten hebt opgedaan die je verder kunnen helpen.
[Bronnen: Psychologie, Marc Brysbaert; Wikipedia.org; Bryan College]
Deel dit blog:
Reactie of vraag bij dit blog? Laat het me weten!
Het bericht komt direct in mijn mailbox.
* Deze velden zijn verplicht.