Wat maakt jou aantrekkelijk?

Net zoals de Mona Lisa haar unieke charme heeft, heb jij ook jouw eigen aantrekkelijke eigenschappen. Misschien is het je humor, je vriendelijkheid, of je manier van denken. Er zit een hele wetenschap achter wat ons aantrekkelijk maakt voor vrienden of partners. Ben je benieuwd naar wat anderen in jou aantrekt en wat jij aantrekkelijk vindt in anderen? Lees dan verder.

 

Lichamelijke aantrekkingskracht

Eerlijk is eerlijk: bij onbekenden is lichamelijke aantrekkingskracht vaak het belangrijkst om interesse te wekken. Denk maar eens aan de feestjes op de middelbare school, waar degenen die er goed uitzagen meestal de meeste aandacht kregen. We zijn nu eenmaal van nature geneigd om naar mooie mensen te kijken. Vaak denken we – niet altijd terecht – dat zij ook andere positieve kwaliteiten hebben, zoals sociaal vaardig en intelligent zijn.

 

Wat is mooi?

Je zou het misschien niet verwachten, maar over schoonheid denken ze in veel landen op dezelfde manier. Iemand die als knap wordt gezien, heeft meestal:

  • een Body Mass Index (BMI) tussen 19-21. Dit is je lichaamsgewicht (bijvoorbeeld 64 kg) gedeeld door je lengte in het kwadraat (bijvoorbeeld 1,75 m x 1,75 m);
  • een middel-heupverhouding van ongeveer 0,8 bij vrouwen;
  • een middel-borstverhouding van 0,7 bij mannen;
  • een gemiddeld gezicht.

'Een gemiddeld gezicht' krijg je als je de gezichten van veel verschillende mensen samenvoegt in een computerprogramma. Dat gezicht is symmetrisch: beide helften zijn gelijk. Mensen vinden symmetrie in het algemeen mooi. Het draagt ook bij aan de populariteit van plastische chirurgie om het gezicht meer in balans te brengen.

 

Verborgen kwaliteiten

Pas je niet helemaal in het standaard schoonheidsideaal? Maak je geen zorgen, de meeste mensen doen dat niet. Bovendien zijn het niet alleen de uiterlijkheden die tellen. Mensen worden vaak wel aangetrokken tot anderen die vergelijkbaar zijn in aantrekkelijkheid, maar dat is niet het hele verhaal. Als we een stelletje zien waarvan de één veel knapper is dan de ander, vragen we ons soms af welke bijzondere kwaliteiten de minder knappe partner heeft. Grote kans dat het een van de volgende is...

 

Nabijheid

De kans dat je iemand aantrekt, wordt niet alleen groter als je mooi bent, maar ook als je vaak in de buurt van die persoon bent. Dat komt omdat je simpelweg 'beschikbaar' bent. Ook speelt het 'effect van loutere blootstelling' een rol: we gaan mensen (en dingen) leuker vinden als we er vaker mee in aanraking komen. Dat werkt vooral als je die persoon (of dat ding) vanaf het begin al een beetje leuk of interessant vond. Als je langer met iemand omgaat, wordt het minder belangrijk hoe iemand eruitziet.

 

Gelijkheid

Verder ben je aantrekkelijk voor mensen die op jou lijken. Bijvoorbeeld in kledingstijl, gedrag, haardracht, make-up, temperament, sociale vaardigheden, meningen, vriendelijkheid, openheid en gevoel voor humor.

Het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken, blijkt in de praktijk niet echt te kloppen. Behalve misschien als het gaat om dominantie en bepaalde negatieve eigenschappen. Zo kunnen dominante personen en meer onderdanige types elkaar aantrekken. En mensen zoeken over het algemeen geen partner of vriend die nerveus, gespannen of snel geïrriteerd is – zelfs niet als ze zelf zo zijn.

Dus, wat maakt jou leuk om vrienden mee te zijn of een relatie mee te hebben? Het gaat er dus om hoe je eruitziet, hoe vaak je bij iemand in de buurt bent en of je op elkaar lijkt. 

En toch zijn er veel mensen die een relatie hebben met iemand die niet helemaal past bij hun ideaalbeeld. Soms duurt het gewoon even voordat je iemand goed leert kennen. Of zijn het juist de bijzondere dingen die hem of haar echt speciaal maken. Ook spelen soms factoren als geld, macht en status een rol in wat we aantrekkelijk vinden.

[Bronnen: Psychologie, Marc Brysbaert]

 

Deel dit blog:



« Terug naar het overzicht

Reactie of vraag bij dit blog?
Laat het me weten!

Je bericht komt direct in mijn mailbox.


* Deze velden zijn verplicht.